Pályázatok és fenntartható praxis 2023

 

Építészeti pályázatok és építésziroda vezetés témájában indul tantárgy a 2023 nyári félévben. A kurzus Építőművészeti Specializáció kötelezően választható tantárgya. 

Az építészeti tervpályázatokon való részvétel az építészeti praxisban a munkaszerzés és a tervezői véleménynyilvánítás egyik eszköze. A hallgatók betekintést nyernek az építészeti pályázatok elméleti és jogi hátterébe, továbbá rutint szerezhetnek az azokon való részvételben a félév során kiírt mini építészeti pályázatokon keresztül. A feladatkiírások a következő félévben a szakmát foglalkoztató aktualitások mellett többek között a tervezői vélemény-nyilvánítással, a fenntarthatósággal és a Midjourney mesterséges inteligenciával való tervezés témakörével is foglalkoznak. 
 
A tantárgy keretében a tervpályázatokon való részvétel módszertanán keresztül a hallgatók megismerkedhetnek az építésztervezői léthez tartozó etikai és felelősségi kérdések mellett a fenntartható praxis kérdéskörével is. A belsős pályázatok bírálata során kialakuló viták és a meghívott vendégekkel való beszélgetések, mind valós példákon keresztül igyekeznek a praktizáló építészeket foglalkoztató kérdéseket fellvillantani. A fókusz – a tervezési tárgyaktól eltérően – a tervezésmódszertan helyett, az építészeti praxisok vezetéséhez köthető stratégiákon van. A 2023 nyári félév meghívott építészei: Guba Sándor, Hámori Péter – @gubahamori; Hild György – negyedikcsoport; Varga Noémi – @numbernow; Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid – @paradigmaariadne
 
Tantárgyfelelős és oktató: Weiszkopf András @studioweiszkopf
a Fenntartható Lakóhelyek Műhely oktatója

MS Teams kód: 4t4gec3

NEPTUN kód: BMEEPLAQ803

Korábbi félévek munkái ide kattintva megtekinthetőek.

kép: Mayer Nóra, Molnár Csenge, Pais Boglárka díjazásban részesült pályamunkája a tantárgy elődjének keretében kiírt „akadálymentes sorház Bicskére” pályázatán, forrás: Lakóépülettervezés és Kortárs Pályázatok 2021.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése